Rezultatele Primei etape a Campionatului Naţional de Karting 2018

9 iunie 2018

Duminică, 3 iunie 2018, în or. Grigoriopol a avut loc prima etapă a Campionatului Național de Karting. În Grigoriopol se află unicul circuit de karting staţionar din Moldova. Pe acest circuit cu o lungime de 1,080 de metri au loc toate antrenamentele şi o mare parte a competiţiilor. Deși norii amenințau cu ploaie, de-a lungul zilei de duminică participanţii și pasionații sporturilor cu motor au avut parte de un timp favorabil pentru competiţii.

 

 

În competiția susținută de partenerii Total Wash și LOREDANTRANS și partenerii media Sporter.md, 999.md și AutoBlog.md, au participat un total de 13 piloți în trei clase:

- Național Mini (copii 9-12 ani)

- Rotax MAX Senior (14+ ani)

- KZ2 (15+ ani)

 

Toate cele trei clase au avut parte de piloți noi veniți, precum Negruța Mark în clasa copiilor, Malacenco Vitalii în clasa KZ2, iar în clasa Rotax Max Senior pentru prima dată au participat un total de trei piloți noi - Saghin Cristian, Purice Maxim și Tipa Alexandru. După o absență îndelungată în campionat a revenit și Dragulean Daniel, care a participat în clasa KZ2.

 

După antrenamente a avut loc şi ceremonia de deschidere a competiţiilor. Au urmat calificările pe clase, care au adus surprize, mai cu seamă în clasa copiilor. Rezultatele calificărilor sunt prezentate mai jos:

Calificările

Național Mini

1. Mazur Roman (77) – 53.028 sec.

2. Caraganciu Constantin (4) – 54.019 sec.

3. Negruța Mark (17) – 54.169 sec.

4. Mitcovschi Stanislav (15) – 54.262 sec.

KZ2

1. Zabolotico Victor (12) – 48.204 sec.

2. Feraru Victor (95) – 48.522 sec.

3. Malacenco Vitalii (5) – 49.024 sec.

4. Dragulean Daniel (47) – 49.138 sec.

Rotax MAX Senior

1. Raileanu Alexandru (25) – 47.735 sec.

2. Saghin Cristian (31) – 48.647 sec.

3. Podmoghilnii Artiom (5) – 48.825 sec.

4. Purice Maxim (33) – 49.032 sec.

5. Tipa Alexandru (77) – 49.087 sec.

Cursele clasei Național Mini

Concurența din clasa copiilor a devenit mult mai aprigă în acest an. Dacă în anii precedenți Caraganciu Constantin (4) era de neînvins, acum concurenții săi au devenit mai rapizi. Locul secund în calificări a fost obținut de către Constantin cu un efort enorm în ultimul tur al calificărilor, cele din urmă fiind câștigate de către Mazur Roman (77), care a dominat clasa copiilor. În lupta pentru supremație, Roman și Constantin au fost depășiți de către Mitcovschi Stanislav (15) chiar la începutul cursei de semi-finală. Stanislav s-a aflat în postura de lider al cursei pe o perioadă scurtă de timp, fiind surclasat de către Mazur Roman (77), care a preluat conducerea cursei printr-o depășire spectaculoasă.

Poziția a treia a fost mai puțin obișnuită pentru Constantin, iar în spatele său mai era și debutantul sezonului - Negruța Mark (17), care a fost foarte aproape de a ataca concurentul său mult mai experimentat. În ultimul tur Mitcovschi Stanislav (15) a derapat, iar această greșeală l-a costat două poziții. Astfel, pe primul loc a venit Mazur Roman (77), fiind urmat de către Caraganciu Constantin (4), Negruța Mark (17) și Mitcovschi Stanislav (15).

Cursa finală în clasa copiilor a avut parte de o luptă aprigă dintre Mitcovschi Stanislav (15) și Caraganciu Constantin (4), care, din păcate, s-a soldat cu un incident, în urma căruia a fost accidentat Constantin. Medicii prezenți la fața locului l-au transportat de urgență la spital, unde i-a fost depistată o fisură în una din vertebrele gâtului. Acum Constantin este în afara oricărui pericol și deja arde de nerăbdare să revină în competiții. Din cauza incidentului, care a avut loc în a cincea tură, cursa a fost oprită, ca mai apoi să fie reluată după finalizarea tuturor curselor din celelalte clase. După reluarea finalei, copii au trebuit să parcurgă alte 5 ture. Primul a văzut finișul Mazur Roman (77), pe locul secund a ajuns Mitcovschi Stanislav (15), iar pe trei Negruța Mark (17).

Cursele clasei KZ2

Startul semi-finalei din clasa karturilor cu cutie de viteze a fost unul intens, datorită lui Dragulean Daniel (47), care a încercat de la bun început să atace concurenții. Depășindu-l la start pe Malacenco Vitalii (5), Daniel a atacat și poziția lui Feraru Victor (95), însă fără succes. În scurt timp însă, Daniel a reușit să ajungă pe poziția secundă.

După câteva ture Feraru Victor (95) și-a recuperat poziția secundă, iar Dragulean Daniel (47) a căzut pradă și lui Malacenco Vitalii (5). În goana după liderul cursei, Zabolotico Victor (12), Feraru Victor (95) a intrat prea rapid în ultima curbă a traseului și derapează. Această greșeală nu le-a dat șanse concurenților, Victor revenind pe poziția secundă. O greșeală similară i-a scăpat și lui Malacenco Vitalii (5), care a cedat poziția a treia în favoarea lui Dragulean Daniel (47).

Cursa finală a avut un început dramatic pentru Feraru Victor (95), care a fost nevoit să abandoneze competiția în urma coliziunii cu Malacenco Vitalii (5). Cel din urmă a continuat cursa, iar spre finalul acesteia a reușit să-l ajungă și să-l depășească pe Dragulean Daniel (47). Precum și în cursa semi-finală, cursa finală a fost câștigată detașat de către Zabolotico Victor (12), care nu a avut rivali în acea zi.

Cursele clasei Rotax MAX Senior

Mai puțin dramatice au fost cursele clasei Rotax MAX Senior. Piloții celei mai numeroase clase însă au reușit să bucure publicul cu o doză imensă de spectaculozitate. Favoritul cursei a fost Raileanu Alexandru (25), care a condus detașat semi-finala până la finalul victorios. Ratând startul, Purice Maxim (33), a coborât o poziției, pe care a recuperat-o după mai multe ture, surclasându-l pe Tipa Alexandru (77).

Pozițiile piloților de frunte nu s-au schimbat pe tot parcursul cursei, pe primul loc fiind Raileanu Alexandru (25), pe locul secund Podmoghilnii Artiom (5), iar pe locul trei Saghin Cristian (31). Din cauza unor probleme tehnice Tipa Alexandru (77) a fost nevoit să părăsească cursa.

Startul cursei finale a fost unul reușit pentru Saghin Cristian (31), care l-a depășit la start pe Podmoghilnii Artiom (5). Pe la mijlocul primei ture Purice Maxim (33) a derapat de pe circuit, coborând pe ultimul loc. Între timp s-a dat o luptă crâncenă pentru locul secund între Saghin Cristian (31) și Podmoghilnii Artiom (5). La un moment dat, piloții au fost la limita aderenței cauciucurilor și au pierdut controlul derapând după faimoasa săritură a circuitului. Cel mai mult a suferit Podmoghilnii Artiom (5), care a și pierdut o poziție în favoarea lui Tipa Alexandru (77).


O bună parte a cursei pozițiile piloților au fost neschimbate, până când ghinionul nu l-a surprins pe Purice Maxim (33), care din cauza ritmului intens a comis o greșeală, ce l-a aruncat și mai mult în spate. Din cauza unor probleme tehnice cursa a abandonat-o Podmoghilnii Aritiom (5). Un efort imens l-a făcut Tipa Alexandru (77), care a fost aproape de al ajunge pe Saghin Cristian (31) către finalul cursei, finalizând-o în spatele acestuia. Nici în finală Raileanu Alexandru (25) nu a avut rivali pe măsură să-l împiedece să ia primul loc.

După finalizarea curselor în toate clasele, a avut loc decernarea premiilor, de la care nu au lipsit diplomele, cupele, medaliile și dușul de șampanie!

Câștigătorii și premianții primei etape din Campionatul Național de Karting 2018

Național Mini

1. Mazur Roman (77)

2. Mitcovschi Stanislav (15)

3. Negruța Mark (17)

4. Caraganciu Constantin (4)

KZ2

1. Zabolotico Victor (12)

2. Malacenco Vitalii (5)

3. Dragulean Daniel (47)

4. Feraru Victor (95)

Rotax MAX Senior

 

1. Raileanu Alexandru (25)

2. Saghin Cristian (31)

3. Purice Maxim (33)

4. Podmoghilnii Artiom (5)

5. Tipa Alexandru (77)

Comentarii ()

Copyright © 2013-2018 Federaţia de Automobilism din Republica Moldova. Materialele de pe acest web-site pot fi reproduse numai indicând sursa: www.federatia-auto.md