Drift

Driftul modern ca un sport, a inceput in anii ’80, ca o tehnica de curse populara in Japonia “All Touring Car Championship”. Ca sport cu motor profesionist, concursurile de drift sunt organizate in intreaga lume. La moment este unul dintre cele mai mari campionate de drift D1 GP. Ca sport cu motor profesionist, concursurile de drift sunt organizate in intreaga lume.

In SUA driftul a aparut in anul 1996 si in scurt timp a evoluat intr-un sport de competitie ca FORMULA DRIFT.

In anul 2010 driftul a fost recunoscut in Rusia ca sport official. Cea mai populara serie este RDS GP.

In anul 2017 FIA a recunoscut driftul ca sport de competitie. De atunci driftingul a devenit un motorsport extreme de popular la care a fost inminate anual cupele FIA Intercontinental Drifting Cup.

La momentul actual driftingul este un sport auto cu cea mai mare ponderenta care atrage o atentie imensa din partea tinerilor fani. Numarul pilotilor, nivelul lor profesional și pregatirea tehnica a vehiculelor sunt, de asemenea in creștere.

Driftingul se refera la o tehnica de conducere si unui sport cu motor in cazul in care conducatorul auto in mod intentionat supravireaza, cauzand pierderi de tractiune la rotile din spate in curbe, mentinand in acelasi timp controlul vehiculului si o viteza mare la iesire. Exista doua tipuri de curse: simplu și dublu. Ciștigatorul este de obicei determinat in mai multe ture. In cursele individuale, judecatorii acorda pilotului un anumit numar de puncte, in functie de viteza, traiectorie, unghiul de derapare și divertismentul cursei in ansamblu. In cursele imperecheate, primul participant trebuie sa treaca sectiunea evaluata in conformitate cu sarcina, sarcina celui de-al doilea participant este sa se apropie cit mai mult de adversarul sau in timp ce conduce intr-un derapaj, pentru a face miscari sincrone. Pentru a determina castigatorul, sunt efectuate doua curse, in a doua cursa regulile sunt aceleasi, dar adversarii isi schimba locul.

In Republica Moldova driftul tocmai apare si este inregistrat oficial ca disciplina in 2021. Sunt planificate desfasurari a cel puțin 4 etape pe an, cu implicarea a 10-15 participanți.

Copyright © 2013-2018 Federaţia de Automobilism din Republica Moldova. Materialele de pe acest web-site pot fi reproduse numai indicând sursa: www.federatia-auto.md