Rezultate Etapa III din Campionatul Naţional de Karting 2018

20 august 2018

Duminică, 5 august 2018, în or. Grigoriopol a avut loc a treia etapă a Campionatului Național de Karting. În Grigoriopol se află unicul circuit de karting staţionar din Moldova. Pe acest circuit cu o lungime de 1,080 de metri au loc toate antrenamentele şi majoritatea competiţiilor. Cea mai importantă noutate privind circuitul, a fost reparația a două zone critice ale acestuia, cu înlocuirea totală a asfaltului. Renumitele adâncituri în asfalt, unde kart-urile săreau în aer, au dispărut. Acum piloții pot trece aceste porțiuni cu mai multă încredere și în mai mare siguranță.


În competiția susținută de partenerii Total Wash și LOREDANTRANS și partenerii media Sporter.md, 999.md și AutoBlog.md, au participat un total de 12 piloți în trei clase:

- Național Mini (copii 9-12 ani)
- Rotax MAX Senior (14+ ani)
- KZ2 (15+ ani)

După o absență îndelungată în campionat a revenit fostul campion din clasa Rotax Max Senior, Munteanu Eugen, care-și dorea nespus de mult să urce pe prima poziția a podiumului, precum și concurenții săi. Mai mult decât atât, un tată și fiul său au participat în competiții, ambii pe nume Bogdan Maxim! Tatăl s-a luptat în clasa KZ2, iar fiul în clasa copiilor – Național Mini.

În urma antrenamentelor a avut loc şi ceremonia de deschidere a competiţiilor. Au urmat calificările pe clase, rezultatele fiind prezentate mai jos:

Calificările

Național Mini
1. Negruța Mark (17) – 52.789 sec.
2. Mitcovschi Stanislav (15) – 53.168 sec.
3. Bogdan Maxim Jnr (20) – 53.491 sec.
4. Mazur Roman (77) – 53.788 sec.

KZ2
1. Bogdan Maxim (2) – 47.260 sec.
2. Dragulean Daniel (47) – 47.859 sec.
3. Fedorenco Denis (28) – 48.360 sec.
4. Zabolotico Victor (12) – 48.546 sec.

Rotax MAX Senior
1. Raileanu Alexandru (25) – 47.419 sec.
2. Munteanu Eugen (2) - 47.775 sec.
3. Rusanovschi Teodor (7) – 48.350 sec.
4. Saghin Cristian (31) – 48.933 sec.

Cursele clasei Național Mini


 

Piloții din clasa copiilor au demarat în semi-finală într-un grup foarte restrâns. Din păcate, Mitcovschi Stanislav (15) a pierdut o poziție chiar în primul tur, coborând de pe doi pe trei, iar în ultima curbă al aceluiași tur a derapat și a mai pierdut o poziție, astfel coborând pe ultimul loc. Liderul cursei, Negruța Mark (17), nu le-a lăsat nici-o șansă concurenților săi și ca un adevărat învingător, a și câștigat cursa cu un avantaj simțitor. Pe locul secund a venit Mazur Roman (77), pe locul trei s-a clasat nou venitul pilot, Bogdan Maxim Jnr (20), iar pe patru - Mitcovschi Stanislav (15).   


În cursa finală a avut loc o luptă încinsă pentru supremație dintre Mazur Roman (77) și Negruța Mark (17). Roman a reușit să iasă pe poziția de lider chiar de la primii metri ale cursei, iar Mark nu l-a lăsat să plece prea departe. Din cauza vitezei prea mari, Bogdan Maxim Jnr (20) a ieșit în decor, iar de această greșeală a profitat Mitcovschi Stanislav (15). Nu a trecut mult timp și Bogdan Maxim Jnr (20) iese în decor în aceeași curbă! Între timp se schimbase și liderul - Negruța Mark (17) îl depășise pe Mazur Roman (77). Astfel, primul a văzut finișul Negruța Mark (17), pe locul secund a ajuns Mazur Roman (77), pe trei Mitcovschi Stanislav (15), iar pe patru Bogdan Maxim Jnr (20).

Cursele clasei KZ2

Clasa kart-urilor cu cutie de viteze a avut parte de situații extrem de intense, pe alocuri chiar periculoase. Bătălia în această clasă a fost una fără compromis – fiecare pilot își dorea să fie învingător. În ciuda victoriei din calificări, startul semi-finalei a fost unul nereușit pentru Bogdan Maxim (2). Acesta nu doar că și-a pierdut poziția la start, dar și a derapat pe la mijlocul primului tur, coborând pe ultima poziție. Între timp cursa a fost condusă de către Dragulean Daniel (47), care a arătat timpi surprinzători la antrenamente. Peste doar câteva ture Fedorenco Denis (28) l-a surclasat pe Daniel printr-o depășire la muchie de cuțit. Această depășire a fost extrem de fructuoasă, Denis reușind să se distanțeze de concurenți și să obțină victoria. Între Dragulean Daniel (47) și Zabolotico Victor (12), s-a dat o luptă extrem de agresivă pentru a doua poziție. Victor îl ataca foarte de des pe Daniel, ajungându-se la contacte, însă cel mai agresiv atac l-a păstrat pentru ultima curbă al ultimului tur. Victor a frânat foarte târziu și s-a izbit în roata dreapta spate, decolând peste kart-ul lui Daniel și aterizând în iarbă, astfel pierzând toate șansele pentru a obține poziția secundă. De această greșeală a profitat Bogdan Maxim (2), care a finalizat cursa pe locul trei în spatele lui Dragulean Daniel (47).

După înfrângerea din semi-finală, Bogdan Maxim (2) a decis să-și ia revanșa în cursa finală, depășindu-l pe Zabolotico Victor (12), astfel urcând pe poziția a treia în spatele lui Fedorenco Denis (28) și Dragulean Daniel (47). Dar peste două ture Victor și-a recăpătat poziția și a început să-l urmărească pe Dragulean Daniel (47). Între cei doi a avut loc un incident similar celui din semi-finală, Zabolotico Victor (12) acroșând kart-ul lui Daniel, urmările fiind dezastruoase pentru cel din urmă. Fiind deteriorate mai multe elemente ale kart-ului său, Daniel a fost nevoit să continue cursa operând acceleratorul cu mâna, în care ținea cablul deteriorat. Din cauza ritmului redus, având în vedere circumstanțele, Dragulean Daniel (47) a finalizat cursa cu trei ture în spatele liderilor.

Prima poziție a obținut-o Fedorenco Denis (28), iar Zabolotico Victor (12) a fost penalizat din cauza incidentului cu implicarea lui Dragulean Daniel, astfel, Victor a coborât în puncte, fiind lipsit de podium, deși în finală a ajuns pe locul secund. În toată această învălmășeală a avut de câștigat Bogdan Maxim (2), care a urcat pe locul doi după rezultatele etapei.        

Cursele clasei Rotax MAX Senior

 

Odată cu revenirea lui Munteanu Eugen (2), luptele în clasa Rotax Max, promiteau să fie extrem de dramatice. Startul semi-finalei a fost de-a dreptul intens. Mizând doar pe victorie, Eugen a decis să nu aștepte prea mult și l-a atacat pe Raileanu Alexandru (25) chiar în primul tur. Ratând poziția de lider, Alexandru a rămas lipit în spatele lui Eugen, creându-se impresia, că cel din urmă îl tot încetinea. Cert este faptul că Alexandru avea un ritm mai bun, dar fiind blocat de către Eugen, nu avea șanse pentru a realiza o depășire curată. Chiar dacă făcea o greșeală, Alexandru îl putea ajunge pe Eugen foarte rapid. Lupta celor doi a fost cireașa de pe tort al acestei curse, până în ultima clipă. Din păcate Alexandru nu a reușit să-l depășească pe Eugen. Ultima încercare a avut loc în ultima curbă, aceasta soldându-se cu un contact și un finiș apropiat, dar victorios pentru Eugen. Fiind unul din debutanții sezonului, Rusanovschi Teodor (7) a demonstrat că poate ține ritmul liderilor, cel puțin pentru o parte a cursei, finalizând-o cu mai puțin de patru secunde în spatele celor din frunte. Ultimul loc în semi-finală l-a luat Saghin Cristian (31).



Începutul finalei din clasa Rotax Max a fost promițător. Publicul a putut urmări bătălia dintre liderii cursei – Munteanu Eugen (2) și Raileanu Alexandru (25), dar și dintre urmăritorii acestora – Rusanovschi Teodor (7) și Saghin Cristian (31). Euforia în jurul acestor două duete a fost știrbită însă în turul patru, atunci când cedaseră motorul de pe kart-ul lui Munteanu Eugen (2), cel din urmă fiind nevoit să abandoneze. Din cauza unor greșeli pe care le-a făcut Saghin Cristian (31), Rusanovschi Teodor (7) a reușit să se îndepărteze de adversar. Nu pe mult timp însă. În turul nouă kart-ul lui Teodor pur și simplu s-a oprit în mijlocul cursei, zăcând în zona de siguranță timp de două ture, după ce a fost repornit, iar pilotul având șansa de a reveni în cursă. Finala a fost câștigată de către Raileanu Alexandru (25), fără luptă, pe care și-ar fi dorit-o.

După finalizarea curselor în toate clasele, a avut loc decernarea premiilor, de la care nu au lipsit diplomele, cupele, medaliile și dușul de șampanie, inclusiv în clasa copiilor, cu șampanie pentru copii, desigur!

Câștigătorii și premianții celei de-a treia etape din Campionatul Național de Karting 2018

Național Mini

 

1. Negruța Mark (17)
2. Mazur Roman (77)
3. Mitcovschi Stanislav (15)
4. Bogdan Maxim Jnr (20)

KZ2

 

1. Fedorenco Denis (28)
2. Bogdan Maxim (2)
3. Dragulean Daniel (47)
4. Zabolotico Victor (12)

Rotax MAX

 

1. Raileanu Alexandru (25)
2. Saghin Cristian (31) 
3. Rusanovschi Teodor (7)
4. Munteanu Eugen (2)

Comentarii ()

Copyright © 2013-2018 Federaţia de Automobilism din Republica Moldova. Materialele de pe acest web-site pot fi reproduse numai indicând sursa: www.federatia-auto.md